وبلاگ

سواد دیجیتال چیست؟

پلتفرم نوآری باز کوشا | سواد دیجیتال

سواد دیجیتال فقط استفاده از فناوری نیست

امروزه زندگی دیجیتالی یکی از وجوه زندگی همه‌ی ماست و حتی اگر بپذیریم که می‌‌توانیم سهم تکنولوژی دیجیتال را در زندگی خود کاهش دهیم، اما بی‌تردید حذف کردن تکنولوژی از زندگی تقریباً امکان‌پذیر نیست.

سـواد دیجیتـال لازمه زندگـی امـروز است

 سواد دیجیتال چیست؟

سواد دیجیتال؛ دانش، مهارت و عملکردهای مورد استفاده در طیف گسترده ای از دستگاه‌های دیجیتال متصل به شبکه و اینترنت را در بر می‌گیرد.

در حقیقت یک فرد با سواد دیجیتالی توانایی استفاده از اینترنت و شرکت در گروه‌های آنلاین و شبکه‌های اجتماعی و … را دارا می‌باشد.

اگر بخواهیم منشأ تاریخی این واژه را بررسی کنیم، باید بگوییم برای نخستین بار این واژه را پاول گلیستر در کتابش به نام سواددیجیتال، که در سال ۱۹۹۱ منتشر شد، به‌کاربرد و به ساده‌ترین شکل آن را “سواد لازم برای عصر دیجیتال” تعریف کرد، اما سواد دیجیتال مفهومی ثابت نیست؛ همان‌طور که فناوری اطلاعات و ارتباطات روزبه‌ روز تغییر می‌کند، سواد دیجیتال همواره پویا و در حال توسعه است.

پلتفرم نوآری باز کوشا | سواد دیجیتال

فواید سـواد دیجـیتالی

مواردی مانند،بانکداری الکترونیک، ایجاد ارتباط با دوستان، فامیل، همکار و یا حتی برای ارتباط با وکیل، صرفه جویی در زمان و هزینه ها به خصوص در انجام کارهای اقتصادی و یا خریدها، بالابردن امنیت با مراقبت از اطلاعات شخصی و در نهایت تبدیل شدن به یک شهروند دیجیتال که می تواند بسیاری از فعالیت های اقتصادی خود را به صورت دیجیتال انجام دهد، از فواید داشتن سواد دیجیتال است.

ارتباطات، جنبه اصلی سواد دیجیتالی است. هنگام برقراری ارتباط در محیط های مجازی، توانایی بیان صریح ایده های خود، پرسیدن سوالات مربوطه، حفظ احترام و ایجاد اعتماد به همان اندازه مهم است که هنگام برقراری ارتباط بین افراد است.

شما همچنین نیاز به مهارت های عملی در استفاده از تکنولوژی برای دسترسی، مدیریت، دستکاری و یا ایجاد اطلاعات، به روش های اخلاقی و پایدار دارید.

این یک روند یادگیری مداوم به دلیل برنامه ها و به روزرسانی های جدید است، اما اگر زندگی دیجیتالی خود را به طور منظم پیش ببرید، حتی آینده خود شما نیز از شما تشکر خواهد کرد.

سواد دیجیتال در هر حال، امروزه و در آینده و در دنیای حرفه ای اهمیت پیدا خواهد کرد. در محیط کار، شما باید با محیط دیجیتال در ارتباط باشید.

از اطلاعات به بهترین نحو استفاده کنید، و ایده ها و محصولات جدیدی را با همکاری با محیط دیجیتالی خلق کنید.

از همه مهمتر باید هویت دیجیتالی و رفاه خود را با به روز شدن دنیای دیجیتال آپدیت نگه دارید.

چرا سـواد دیجیتال اهمیت دارد؟

برخی سواد رایانه ای را که در حقیقت توانایی شخص در انجام اعمال اصلی و پایه با رایانه می باشد را برای پیشرفت در جامعه اطلاعاتی کافی می‌دانند در حالی‌که این توانایی ها صرفا به فرد در جهت یادگیری سواد دیجیتالی که همان سواد مورد نیاز در جامعه اطلاعاتی می‌باشد، کمک خواهد نمود.

سواد دیجیتالی لازمه یادگیری مجموعه مهارت‌های خاصی است که در طبیعت خود میان رشته ای‌ از اطلاعات، رسانه و تکنولوژی؛ مهارت های یادگیری و نوآوری؛ و مهارت های زندگی و حرفه ای به عنوان سه مجموعه مهارت هستند.

سواد دیجیتال فقط به فناوری یا ابزارهای دیجیتال مربوط نمی‌شود؛ زیرا درک موضوعات اجتماعی و فرهنگی، تفکر انتقادی و خلاق بودن،مهارت‌هایی است که افراد باید هنگام کار با هر ابزاری از آن‌ها بهره‌مند باشند.

برخی از مردم در استفاده از کامپیوتر یا نرم‌افزارهای خاص مهارت کافی دارند، اما سواد دیجیتال چیزی بیش از این مهارت‌هاست و دربرگیرنده مشارکت، امنیت و ارتباط به شکل مؤثر است.

این‌که از نظر دیجیتالی باسواد باشیم به این معنی است که دقیق بدانیم چه زمانی و چرا فناوری‌های دیجیتالی مناسب‌اند و چگونه به انجام كارها کمک می‌کنند و چه زمانی این‌گونه نیستند؛

همچنین سواد دیجیتال داشتن به این معنی است که به دامنه گسترده‌ای از تکنیک‌ها و منابع فرهنگی، که به استفاده از ابزار دیجیتال کمک می‌کند، دسترسی داشته باشیم.

کدام مهارت ها زیر مجموعه سواد دیجیتال قرار دارند؟

محققان معتقدند که پنج نوع از سواد وجود دارد که توسط یک زیرمجموعه با عنوان سواد دیجیتالی احاطه شده‌اند:

  1. سـواد تصویـری و بـصری شامل توانایی خواندن و استنباط اطلاعات از تصاویر
  2. سـواد بازتولیـد شامل توانایی استفاده از فن آوری به منظور ایجاد یک بخشی از کار و یا ترکیب قسمت های موجود از کار برای اختصاص آن به خود
  3. سواد شـاخه‌گزینی شامل توانایی حرکت موفقیت آمیز در محیطی غیرخطی و چند رشته‌ای در فضای دیجیتال
  4. سوادِ اطلاعـاتی شامل توانایی جستجو، مکان یابی، برآورد و ارزیابی انتقادی اطلاعات موجود در اینترنت و شبکه‌های اجتماعی می‌باشد
  5. سواد اجـتماعی و عاطفـی که به جنبه‌های اجتماعی و عاطفی موجود در فضاهای آنلاین اشاره دارد

پلتفرم نوآری باز کوشا | سواد دیجیتال

دیگر مهارت های سواد دیجیتال عبارت‌اند از:

  •  داشتن توانایی استفاده از فناوری
  • تفسیر و درک محتوای دیجیتال
  • ابداع ابزارهای ارتباطی مناسب و پژوهش و بررسی در مورد آن‌ها
  • دستیابی به اطلاعات دیجیتالی معتبر
  • یکپارچه‌سازی اطلاعات دیجیتال
  • برقراری ارتباط صحیح با اطلاعات دیجیتال

چرا آموزش سواد دیجیتال اهمیت دارد؟

آنچه که مسلم است جای خالی آموزش مهارت‌های مرتبط با سواد دیجیتالی در مدارس و همچنین سازمان‌ها کاملا مشهود می‌باشد.

ارتقای سواد دیجیتالی می‌تواند نقش موثری درکاهش آسیب‌ها و همچنین افزایش نوآوری و خلاقیت و در نتیجه تولید دانش ایفا نماید.

این آموزش‌ها باید به دنبال تقویت استفاده هوشمندانه و آگاهانه از اطلاعات موجود در فضاهای مجازی باشند.

سواد دیجیتال مالی

سوادمالی دیجیتال داشتن به معنی داشتن دانشِ مهارت های لازم و ایجاد عادات لازم برای استفاده موثر از دستگاه های دیجیتال در معاملات مالی است.

سوادمالی دیجیتال با سطح سواد پایه ای یک فرد وتوانایی های او در استفاده از وسایل و فناوری های دیجیتال رابطه مستقیم دارد،

با این حال می توان در زیر آن را خلاصه کرد:

  • توانایی ایجاد ارتباط با موسسات مالی برای ایمن نگه داشتن دارایی مالی خود را داشته باشید.
  • توانایی استفاده از تسهیلات موجود برای استفاده از دارایی مالی خود در جهت رفع نیازهایتان در امن ترین حالت ممکن را داشته باشید.
  • درباره هویت مالی خود آگاه، هوشیار و بسیار محافظ کار باشید.

پلتفرم نوآری باز کوشا | سواد مالی دیجیتال

مقاله مشابه:

سیستم های هوشمند و انواع هوشمندسازی

هوش مصنوعی، تهدیدها و فرصت‌ها

پلتفرم نوآوری باز کوشا از همه علاقمندان و ایده پردازانی که می‌خواهند ایده‌‌‌های خود را تجاری سازی کنند، دعوت می‌نماید تا در مسابقات نوآوری و فناوری ما شرکت نمایند.

0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

ضبط پیام صوتی

زمان هر پیام صوتی 5 دقیقه است