همه چیز درباره ی سیب زمینی
علت قهوه ای شدن سیب زمینی پوست کنده چیست؟
سیب زمینی پوست کنده و قطعه قطعه شده در معرض هوا قهوه ای رنگ می شود.
علت تغییر رنگ وجود آنزیم تیروزیناز tyrosinase در سیب زمینی است که با اکسیژن هوا و همچنین فنولهای حاوی آهن موجود در خود سیب زمینی واکنش نشان می دهد.
بریدن سیب زمینی باعث آسیب دیواره سلولی و آزاد شدن این آنزیم می گردد.
این واکنش اکسیداسیون را می توان با غیر فعال کردن آنزیم تیروزیناز با حرارت، کاهش ph سطح سیـب زمینی (آب لیمو ترش، سرکه و دیگر اسیدها) و یا کاهش اکسیژن هوا (با قرار دادن سیـب زمینی در ظرف آب) به حداقل رساند.
نحوه انتخاب و خرید سیب زمینی :
- سیب زمینی های سفت را انتخاب کنید.
- از خرید سیب زمینی های با پوست چروکیده، جوانه زده، نقاط نرم و شل، دارای لک های سبز و تیره خودداری کنید.
- سطح سیـب زمینی نباید دارای شکاف وبریدگی باشد.
نحوه نگهداری سـیب زمینی:
- سیب زمینی ها را در مکان های خنک، خشک و تاریک نگهداری کنید.
- بهترین دمای نگهداری سیب زمینی ۷-۱۰ درجه سانتی گراد است. دمای بیش از این باعث جوانه زدن و چروکیده شدن سیب زمینی می شود.
- سیب زمینی را در دمای اتاق می توان تا ۲ هفته نگهداری کرد.
- سیب زمینی را در کنار پیاز نگهداری نکنید. چراکه گاز متصاعد شده از پیاز فساد سیب زمینی را سرعت می بخشد.
- سیب زمینی را درون کیسه پلاستیکی نگهداری نکنید. سیب زمینی ها را در سبد و یا ظروفی که گردش هوا در اطراف آن به خوبی صورت می گیرد نگهداری کنید.
- از نگه داری سیب زمینی در درون یخچال خودداری ورزید. چرا که در دماهای پایین نشاسته موجود در سیب زمینی به قند تبدیل می گردد.
این امر باعث شیرین شدن سیب زمینی و تیره و قهوه ای رنگ شدن زود هنگام سیب زمینی ها هنگام پخت و سرخ کردن می شود.
آماده سازی سیب زمینی:
- زیر جریان آب سرد سیب زمینی ها را به کمک یک برس تمیز کنید.
- با یک چاقوی تیز و یا نوک پوست کن قسمت های سبز و جوانه های ریز سیـب زمینی را بردارید.
- توسط پوست کن و یا چاقوی مناسب سیـب زمینی را پوست بگیرید.
- لکه های باقیمانده را با چاقو بگیرید.
- سیب زمینی های کاملا پوست کنده را درون آب سرد قرار دهید تا از تغییر رنگ سطح سیب زمینی تا زمان مصرف جلوگیری گردد.
آب پز کردن سیب زمینی:
۱-سیب زمیـنی ها را به قطعات کوچک خرد کنید.
۲-سیـب زمینی ها را درون ماهیتابه ریخته و آنقدر آب اضافه کنید تا سطح سیـب زمینی ها را کاملا بپوشاند. سپس اندکی نمک اضافه کنید.
۳-۱۵-۳۰ دقیقه بگذارید تا سیـب زمینی ها کاملا پخته شود.
۴-هنگامی سیب زمینـی ها کاملا پخته اند که با فرو کردن چنگال و خارج ساختن آن از سیب زمینی ها هیچگونه مقاومتی ایجاد نگردد.
نکته:برای حفظ شکل سیـب زمینی میتوان سیـب زمینی ها را با پوست آب پز کرد.اما برای تهیه پوره بهتر است سیـب زمینی ها را پوست گرفت.
نکته:برای جلوگیری از هم پاشیدن فرم سیـب زمینی های بدون پوست حین پخت،قبل از آب پز کردن سیـب زمینی ها را درون آب و نمک سرد به مدت ۱۰-۱۵ دقیقه بخیسانید.
تهیه پوره سـیب زمینی:
۱-ابتدا سیـب زمینی ها را طبق دستور فوق آب پز کرده و سپس آب ماهیتابه را خالی کنید.
۲-بگذارید ماهیتابه بر روی شعله کم ۱-۲ دقیقه بماند، تا رطوبت باقیمانده سیـب زمینی ها تبخیر گردد. ماهی تابه را در این مدت تکان دهید تا سیـب زمینی ها ته ظرف نچسبد.
۳-توسط پوره ساز،رنده و یا همزن سـیب زمینی ها را پوره کنید.
۴-اندکی کره نرم شده (نه مذاب) و ۱/۲ فنجان شیرجوشیده و قدری نمک به پوره اضافه کنید و آن را هم بزنید.
تهیه سـیب زمینی تنوری:
۱-سـیب زمینی ها را آماده سازی کنید اما پوست آنها را نگیرید.
۲-توسط چنگال چندین بار سطح سیـب زمینی ها را سوراخ کنید تا بخار قادر باشد از سیـب زمینی ها خارج گردد.
۳-بروی سطح سیـب زمینی ها روغن نباتی بمالید.
۴-سپس اندکی نمک به سـیب زمینی ها بزنید.
۵-سیـب زمینی ها را در دمای ۱۷۵ درجه سانتی گراد و به مدت ۱-۱٫۵ ساعت درون فر قرار دهید.
نکته:هنگام پختن بیش از یک سیب زمینی مطمئن گردید که از سـیب زمینی های یک اندازه استفاده میکنید تا زمان پخت شما یکسان باشد.
نکته: بمنظور اینکه پوست سیـب زمینی ها نرم باقی بماند میتوانید آنها را با فویل آلومینیومی بپوشانید. اما برای ترد شدن پوست از فویل استفاده نکنید.
پختن سیـب زمینی ها در مایکروویو:
۱-پس از سوراخ کردن سطح سیب زمینی ها با چنگال، آنها را درون مایکروویو قرار دهید.
۲-مدت لازم برای پخت یک عدد سیب زمینی درون مایکروویو ۶ دقیقه میباشد. به ازای اضافه شدن هر سیب زمینی دیگر به این مدت ۲ دقیقه اضافه میگردد. یعنی ۲ عدد سیب زمینی ۸ دقیقه، ۳ عدد سیب زمینی ۱۰ دقیقه و ۴ عدد سیب زمینی ۱۲ دقیقه.
سرخ کردن سیب زمینی:
۱-سـیب زمینی ها را به فرم دلخواه به قطعات کوچک خرد کنید.
۲-سـیب زمینی ها را درون آب و نمک سرد به مدت ۱۰-۱۵ دقیقه بخیسانید. سپس سیـب زمینی ها را با یک دستمال تمیز خشک کنید. (این مرحله اختیاری است)
۳-۲ قاشق غذاخوری روغن نباتی مرغوب و ۲ قاشق غذاخوری کره را در ماهیتابه ذوب کنید.
۴-قبل از اضافه کردن سیـب زمینی ها به ماهیتابه مطمئن گردید که روغن به اندازه کافی داغ شده است.در غیر این صورت سیب زمینی ها روغن زیادی را به خود جذب خواهند کرد.وقتی که با اضافه کردن سیب زمینی ها اطراف آنها حباب تولید میشود ، روغن آماده است.
۵-در ماهیتابه را بگذارید و اجازه دهید تا سیـب زمینی ها به مدت ۶-۷ دقیقه سرخ شوند.
۶-سپس درب ماهیتابه را برداشته و به سیـب زمینی ها نمک و ادویه اضافه کنید.سپس سیب زمینی ها را به هم بزنید.
۷-مجددا در ماهیتابه را بگذارید و اجازه دهید ۴-۵ دقیقه دیگر سیـب زمینی ها سرخ گردند.
مقالات مرتبط:
سرخ کردن سیـب زمینی ها در دو مرحله:
۱-ابتدا سیـب زمینی ها را به مدت ۴ دقیقه در دمای ۱۷۷ درجه سانتی گراد سرخ میکنید.
۲-پس از این مدت سیـب زمینی ها نرم شده اما طلایی نمیشوند. سیب زمینی ها را از روی شعله برداشته و بگذارید ۳۰ دقیقه تا ۲ ساعت بماند تا کاملا خنک شوند.
۳-سپس برای بار دوم سیـب زمینی ها را در دمای ۱۹۰ درجه سانتی گراد به مدت ۳-۴ دقیقه سرخ کنید.
سرخ کردن سیـب زمینی ها در یک مرحله:
۱-سیب زمینی ها را در دمای ۱۹۰ درجه سانتی گراد تا زمانی که اندکی طلایی گردند سرخ کنید.
نکته:سیب زمینی ها را با روغن نباتی مرغوب سرخ کرده و از سرخ کردن سیب زمینی ها به مدت طولانی و با حرارت بالا خودداری کنید، تا آکریلامید تولید نگردد.
نکته: در مصرف سیـب زمینی سرخ کرده (به ویژه غیر خانگی) و چیپس زیاده روی نکنید.
کباب کردن سیب زمینی:
۱-سیـب زمینی های شسته شده را به سیخ بکشید.
۲-روی سطح سیب زمینی ها را روغن بزنید.
۳-سیب زمینی ها را روی شعله غیر مستقیم به مدت ۳۰-۴۰ دقیقه کباب کنید.
نکته: چنانچه غذای شما اندکی شور شد،
تکه های سیـب زمینی را درآن بریزید تا نمک اضافی را به خود جذب کند.
پلتفرم نوآوری باز کوشا از علاقه مندان دعوت میکند تا در مسابقات ایده پردازی در حوزههای نوآوری و فناوری بازدید و شرکت نمایند
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.