4 عامل اصلی حمایت اجتماعی
چهار عامل اصلی حمایت اجتماعی:
حمایت احساسی، فیزیکی، اطلاعاتی و شناختی است که آنها را بررسی می کنیم:
۱- حمایت احساسی و معنوی
اگر بدانیم در شرایطی همچون طلاق، درگیری شغلی یا اختلاف نظر با همسرمان می توانیم به کسی تکیه کرده و با مشورت و درد دل کردن با او از فشار روانی خویش به کاهیم و یا اینکه بتوانیم شادی خود را با دیگران تقسیم کرده موجبات شادی آنان را فراهم آوریم،
به راحتی شبکه و همچنین حمایت اجتماعی خود را افزایش داده و به فردی محبوب و مقبول در نظر دیگران تبدیل خواهیم شد.
بدین ترتیب و با ایجاد حس اعتماد متقابل، به درجه ای از امنیت خاطر دست میابیم که در صورت بروز مشکل یا اتفاقی، افراد بسیاری برای حمایت از ما آستین همت را بالا خواهند زد.
۲- حمایت ابزاری و فیزیکی
اقداماتی همچون کمک به حل مشکلات مالی دیگران، پرستاری کردن از بیمار، نگهداری از کودک دیگری، در اختیار گذاشتن خورو شخصی در صورت نیاز، تامین مایحتاج ضروری برای نیازمندان و …
در زمره حمایت ابزاری و فیزیکی قرار می گیرند.
این نوع حمایت در کنار حمایت احساسی، از اهمیت بسیار بالایی برخوردار بوده و میتواند زندگی افراد بسیاری به ویژه جوانان را تحت تاثیر قرارداده و آنان را در شکل گیری یک زندگی مطلوب یاری نماید.
۳- حمایت اطلاعاتی
راهنمایی و نصیحت کردن توسط بزرگترها،
ارائه اطلاعات کاربردی و موثر در خصوص انتخاب منزل یا اتومبیل یا گزینش شغل مناسب،
معرفی مکان های جذاب برای مسافرت،
معرفی کتاب ها و همایش های ارزشمند در حوزه توسعه فردی
و… همگی در رسته حمایت اطلاعاتی طبقه بندی می شوند و در ظاهری ساده ممکن است تاثیرات مثبت و چشمگیری در زندگی دیگران ایجاد کند.
۴- حمایت در ارزیابی و شناخت
همه ما معمولا از نقاط قوت و ضعف خود مطلعیم ولی به دلیل مسائل احساسی و برخی سوگیری های شناختی به سختی خود را در بوته نقد قرار می دهیم.
به همین سبب قضاوت کردن خودمان همواره از قضاوت کردن دیگران، کار به مراتب دشوارتری است.
معمولا ما در صورت تحمل یک شکست عاطفی یا کاری، خودمان را مقصر دانسته و به سرزنش کردن خود می پردازیم.
ولی ممکن است در این وضعیت روحی، مورد حمایت اجتماعی فردی خیرخواه قرار بگیریم تا او بواسطه شناختی که از خصوصیات رفتاری ما دارد،
به برشمردن نقاط قوت ما پرداختـه و یادآور گردد که ما در خلال این شکست، کارهای مثبتی نیز انجام داده و تجارب ارزشمندی بدست آورده ایم.
با تحقق این نوع حمایت اجتماعی، ما دیگر خود را فردی کاملا شکست خورده ندانسته و میتوانیم در تجربیات بعدی عملکرد مناسب تری داشته باشیم.
مقالات مرتبط:
درحالتی دیگر ممکن است ما برای انجام کاری خودمان را کاملا شایسته بدانیم، غافل از اینکه این کار فراتر از توانمندی های ماست،
در این حالت ممکن است یکی از حامیان ما، به ما متذکر گردد که ویژگی های لازم برای انجام آن کار را نداریم و یا اینکه بدلیل خصوصیات رفتاری و اخلاقی کاملا متفاوت، فرد مناسبی را برای ازدواج انتخاب نکرده ایم.
این گونه ارزیابی و اظهار نظر بی طرفانه می تواند ما را از اقدامات کورکورانه و صرفا احساسی برداشته و ما را از یک شکسـت شاید جبران ناپذیذ مصون بدارد.
حال اگر ما نیز متقابلا بتوانیم افراد بیشتری را در هر یک از چهار مولفه ذکر شده، مورد حمایت اجتماعی قراردهیم؛
قادر خواهیم بود افراد موثر بیشتری را به شبکه حمایت اجتماعی خود افزوده و قابلیت این شبکه را به میزان قابل توجهی افزایش دهیم.
با تحقق این امر میتوانیم هنگام نیاز، حساب ویژه ای بر روی حمایت اجتماعی بازکرده و عواقب تلخ کمتری را در هنگام پشت سرگذاشتن مشکلات پیش آمده متحمل گردیم.
شبکه سازی چه تاثیری بر حمایت اجتماعی دارد ؟
برای بهره مندی از مزیت حمایت اجتماعی لازم است این سوال را از خود بپرسیم :
چقدر برای شبکه سازی تلاش کرده ایم؟
ما با هر رابطه ای که با افرادی غیر از خود برقرار می کنیم، یک رابطه اجتماعی به وجود می آوریم.
مجموعه این روابط، شبکه ای اجتماعی را به وجود می آورد که به هنگام نیاز، نقش یک حامی را برایمان پیدا کرده و ما را از پذیرش اتفاقات ناگوار دور ساخته و یا میزان عواقب ناشی از آن را کاهش می دهد.
در واقع یکی از علل ایجاد روابط اجتماعی، کسب حمایت اجتماعی است که گاهی ممکن است به صورت غیر آگاهانه نیز محقق گردد.
البته در این بحث مقصود از شبکه سازی، ایجاد زنجیره ای مبتنی بر ارتباطات انسانی می باشد.
برای مثال
اگر بتوانیم در حوزه کسب و کار با تکیه بر ارتباطات اجتماعی، یک شبکه اجتماعی وسیع و وفادار به وجود آوریم و در جلب رضایتشان بکوشیم، میزان حمایت اجتماعی از کسب و کارمان افزایش می یابد.
حال آنکه شبکه سازی با تکیه بر پلتفرم های اجتماعی (فضای مجازی) هر چند نقش بسزایی در سرعت بخشیدن به ایجاد شبکه مشتریان ایفا می کند ولی چون ارتباط اجتماعی خاصی صورت نمی گیرد طبیعتا حمایت اجتماعی مطلوبی را در پی نخواهد داشت.
البته اهمیت تاثیر حمایت اجتماعی بر شبکه سازی به حدی است که جایگاه شبکه سازی را از ابزاری برای کسب منافع اقتصادی به ابزاری برای ارتقاء سلامت تغییر داده است.
بیشتر بخوانید:
کلام پایانی اینکه لازمه حمایت اجتماعی، تشکیل یک شبکه قدرتمند اجتماعی است که شکل گیری این شبکه، ارتباط مستقیم با کیفیت روابط بین افراد یک جامعه دارد.
پس لزوم اصلاح و مدیریت روابط اجتماعی، اساسی ترین موضوع در تقویت حمایت اجتماعی است که از طریـق راهکارهایی اجتماعی همچون نظریه کاربردی تئوری انتخاب میسر می باشد.
پلتفرم نوآوری باز کوشا از علاقه مندان دعوت میکن تا در مسابقات ایده پردازی در حوزه های نوآوری و فناوری بازدید و شرکت نمایند.
اگر ابهام و سوالی درباره ی این مقاله دارید در دیدگاه بنویسید تا در اصرع وقت به آن پاسخ بدهیم.
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.