تاكسی های پرنده از شوخی تا واقعيت
تاكسي هاي پرنده از شوخي تا واقعيت + تصاوير
به گزارش روابط عمومی هسته پژوهشی کوشا به نقل از خبرگزاری صبا ایران طي چند هفته گذشته خبر هاي زيادي درباره راه اندازي تاكسي هوايي در فضاي مجازي منتشر شد. از ابلاغ تعرفه تاكسي هاي هوايي توسط اسحاق جهانگيري به وزارت راه و شركت فرودگاه ها تا خبر روز گذشته وزير راه درباره امكان مسافركشي مردم با هواپيماي شخصي همه نشان از عزمي جدي براي حضور در صنعت تاكسي هاي پرنده است كه دنيا سال هاست آن را شروع كرده.
امروز به همين دليل مي خواهيم نگاهي كلي به اين تاكسي هاي پرنده و آينده اين صنعت در ايران و جهان بيندازيم كه در اين مطلب آن را مي خوانيد.
تاريخچه تاكسي پرنده از ابتدا تا امروز بسياري از كارشناسان بر اين اعتقادند كه ايده اوليه ساخت تاكسي پرنده همزمان با به خدمت گرفتن هواپيماي شخصي براي ثروتمندان شكل گرفت. فلسفه وجودي تاكسي هاي پرنده هم وام دار همين ايده است يعني حمل و نقل سريع براي مسافت هاي كوتاه و پرترافيك براي همه. گفته مي شود سازمان هوايي آمريكا، ناسا اولين بار شروع به مطالعات همه جانبه كرد تا در نهايت نسخه هاي اوليه از اين طرح و نوع مدل هواپيما را سال ها پيش ارائه كرد، اما اين نسخه هاي اوليه خيلي زود نظر بسياري از غول هاي صنعت حمل و نقل را در جهان به خود جلب كرد تا جايي كه شركت ارائه خدمات تاكسي آنلاين «اوبر» هم اولين نسخه هاي تاكسي اينترنتي پرنده اش را در اروپا و آمريكا راه اندازي كرده است.
البته مدل هاي مختلفي از اين تاكسي ها وجود دارد از هواپيما هاي جت كلاسيك كه مي شناسيم تا مدل هاي پهپادي مختلف مثل «ولوكوپتر» ها كه قادر به تيك آف عمودي هستند. اين برنامه در كل دنيا به شكل جدي دنبال مي شود، زيرا تاكسي هاي هوايي و ساير تصدي هاي عملياتي غير برنامه اي تجاري و حتي غير تجاري مكمل بخش ايرلاين ها هستند.
اورژانس هوايي، آتش نشاني هوايي، گردشگري هوايي براي توريسم ها، پست، ارسال برخي محصولات، استفاده در كسب و كار هاي جديد، اسكن خطوط نفت و … از موارد مهم استفاده از اين تاكسي هاي هوايي يا پرواز هاي غير برنامه اي هستند البته بزرگ ترين چالشي كه مقابل اين صنعت قرار گرفته است مسلئه هزينه هاست كه مستقيم به نوع سوخت كاربردي اين وسايل برمي گردد.
تاكسي هوايي در ايران استفاده از تاكسي هاي هوايي به دليل ظرفيت بالاي فرودگاه هاي كشور و نبود ترافيك هوايي از اهميت بالايي برخوردار است سال 96 خبر هاي خوبي درباره ظهور اين فناوري در شمال شرق ايران به گوش رسيد.
خبر ترخيص دو هواپيماي ايتاليايي با ظرفيت 4 نفر و سوخت بنزيني اولين جرقه هاي ظهور ايرتاكسي ها را روشن كرد. از اين خبر تا خبر بعد يعني تا شروع به كار اولين ايرتاكسي در لامرد چند سالي فاصله افتاد. بر اساس گفته مدير فرودگاه بين المللي شهرستان 2 تاكسي هوايي اين فرودگاه با ظرفيت 6 نفر آماده ارائه خدمات هستند.
اولين پرواز تاكسي هوايي در بهمن ماه دبير ستاد توسعه فناوري هاي فضايي و حمل ونقل پيشرفته معاونت علمي وفناوري آماده نبودن برخي زيرساخت هاي لازم براي آغاز به كار تاكسي هاي هوايي، مشكلات مالي و شيوع كرونا را دليل به تاخير افتادن شروع كار تاكسي هاي هوايي بيان كرده و در گفتگو با فرهيختگان مي گويد: «تا يكي، دوماه آينده كليه آزمايش هاي پرواز ها انجام و قوانين و مقررات بررسي مي شود و با برنامه ريزي هاي انجام شده اولين تاكسي هوايي در بهمن ماه امسال در آسمان ايران به پرواز درخواهد آمد. طبيعتا استمرار و ادامه و گسترش پرواز تاكسي هاي هوايي به استقبال عمومي بستگي دارد. درصورت استقبال از اين طرح صنعت تاكسي هاي هوايي به تيراژ صنعتي و با قيمت اقتصادي خواهد رسيد و رفته رفته گسترش مي يابد.»
تاثير ايرتاكسي ها بر اقتصاد عبارت «تاكسي هوايي» اين تصور را در ذهن ايجاد مي كند كه هواپيما هاي كوچكي كه در اين طرح استفاده مي شوند، صرفا براي جابه جايي مسافر كاربرد دارند، درحالي كه اكنون در كشور هاي اروپايي كه ايرتاكسي ها فعالند، در بخش هاي ديگر نيز استفاده مي شوند.
صادرات محصولات كشاورزي در زمان كم بدون تاثير در كيفيت و ارزش آن ها، انتقال روزنامه و مجلات با هزينه كمتر و در زمان كوتاه تر، اورژانس هاي هوايي، آتش نشاني هوايي، گردشگري هوايي، پست سريع مرسولات و موارد متعدد ديگر را مي توان از نمونه هاي قابل استناد كاربرد ايرتاكسي دانست.
جداي آن چه گفتيم به گفته كارشناسان هم اكنون بيش از سه هزار خلبان در كشور تحت آموزش و حدود 1400 تا 1500 نفر فارغ التحصيل رشته خلباني داريم كه مي تواند فرصت شغلي خوبي براي آن ها باشد.
اما بر اساس گفته هاي آرمان بيات عضو كميته توسعه هوانوردي در گفتگو با مشرق مهم ترين چالش اين صنعت رو به رشد مشكل تامين سوخت اين تاكسي هاي پرنده است كه صرفه اي اقتصادي براي استفاده تقريبا هيچ كس ندارد. اساس طرح هاي در دست تحقيق برخي شركت هاي دانش بنيان تامين سوخت همين هواپيما هاي كوچك بوده است.
تجربه تاكسي هاي پرنده در ديگر نقاط جهان پيش از اين در ديگر كشور ها هم تاكسي پرنده شروع به كار كرده است كه در ادامه به تعدادي از آن ها اشاره مي كنيم.
امارات: سال 1396 شمسي امارات متحده عربي استفاده از اولين تاكسي پرنده جهان را در دبي رسما آغاز كرد. اين تاكسي پرنده كه از نوع «ولوكوپتر» است، سرعتي حدود 100 كيلومتر در ساعت دارد و مي تواند نيم ساعت پرواز كند. گفته مي شود اين تاكسي هاي پرنده نخستين بار توسط شركتي در شهر «كارلسروهه» آلمان ساخته و تكميل شد و اكنون در توسعه آن شركت خودروسازي مرسدس بنز آلمان نيز سهيم است.
آمريكا و كمپاني اوبر: شركت اوبر سال 2018 سرويس تاكسي هوايي خود را بين منطقه تجاري منهتن تا فرودگاه جان اف كندي راه اندازي كرد و روزانه حدود 10 پرواز بر فراز نيويورك توسط اين شركت انجام مي شود. كرايه اين تاكسي ها حدود 200 تا 225 دلار در نظر گرفته شده است. گفته مي شود امسال هم شهر لس آنجلس صاحب تاكسي پرنده شده است.
آلمان: به گزارش ايسنا و به نقل از گيزمگ، تيم توسعه تاكسي پرنده «ولوكوپتر» يك پرواز آزمايشي را در سال 2018 اجرا كرد و براي نخستين بار پرواز نمايشي بر فراز شهر اشتوتگارت آلمان صورت گرفت. پرواز كوتاه اين تاكسي هوايي 18 موتوره با موفقيت بر فراز يك سيتي سنتر در شهر اشتوتگارت انجام شد.
چين و ژاپن: چين هم از قافله عقب نماند و با كمك دو شركت اتريشي امسال از اولين نمونه پيشرفته تاكسي هاي پرنده بدون سرنشين در جهان رونمايي كرد. چين به تازگي به فكر احداث اولين پايانه تاكسي هاي پرنده جهان افتاده است.
در ژاپن هم شركت ميتسوبيشي به تازگي اسم هواپيماي خود را كه با كد ام آرجي شناخته مي شد به «اسپيس جت» تغيير داده است. اين كشور قرار است به زودي اولين تاكسي هاي مدل ام 90 و ام 100 با ظرفيت 75 تا 100 را ارائه كند.
منبع خبر: صبا ايران